AFS Interkultura

Izobraževalno društvo INTERKULTURA je združenje nekdanjih dijakov, ki so v svojih srednješolskih letih odšli na mednarodno izmenjavo v tujino prek programa AFS.

Decembra 2006 smo se na pobudo takratnega veleposlanika ZDA, g. Thomasa Robertsona, in nekaj čudovitih naključij srečali v rezidenci Ameriškega ambasadorja v Rožni dolini, v Ljubljani in se tam družili ter obujali spomine na svoja srednješolska leta. Prav tako smo se v veliki večini zavezali obuditi ta program in ga ponuditi tudi Slovenskim srednješolcem, saj smo vsi zbrani bili generacije, ki smo v svet odšli še kot Jugoslovani. In tako se je zgodilo, da smo novembra 2007 registrirali naše društvo in v šolskem letu 2008/09 v tujino že poslali naše prve tri udeleženke. To so bile pogumne dijakinje, ki so utirale pot vsem naslednjim generacijam v Italiji, Belgiji in v ZDA.

Seveda smo v letih, ki so sledila, svojo ponudbo držav razširili in tako danes poleg prej naštetih držav sodelujemo tudi s Francija, Dansko, Nemčijo, Švico, Avstrijo, Avstralijo, Norveško in Švedsko in imamo v naboru dijakov, ki so svoje izkušnje nabirali v tujini, že okoli 30 mladih.

Potrebno je omeniti, da so vsi od njih uspešni na svojih nadaljnjih poteh doma in po svetu in da se nekateri izpopolnjujejo tudi v vlogah aktivnih volonterjev, za kar smo jim posebej hvaležni.

Leta 2010 smo pridobili uradni status podružnice AFS Intercultural Programs, Inc., ki deluje kot pridružena članica svetovne organizacije s sedežem v New Yorku in nam prinaša nove priložnosti za mlade in njihove družine v Sloveniji.

Več na: http://www.interkultura.si/o-afs/.