Blog

,

Maastrichtove poti

Na zemljevidu sta si Slovenija in Nizozemska podobni – obe relativno majhni državi, vsaka ob svojem morju, 60% Slovenije je pokrite z gozdovi, 54% Nizozemske pa s kmetijskimi zemljišči. Vendar sta si na področju izobraževanja zelo različni. Moja izkušnja s študijem v državi tulipanov se je začela pred približno enim letom.

Zakaj točno Nizozemska in Maastricht?

Že od začetka gimnazije sem vedela, da želim svoj študij nadaljevati v tujini. Vedno sem kot edino možnost obravnavala Anglijo.

Sploh nisem pomislila na drugačne možnosti, vse dokler se ni ena od sošolk prijavila na univerzo na Nizozemskem. Po tem pogovoru, sem si z zanimanjem ogledala možnosti in ugotovila, da je Nizozemska zelo dobra alternativa študiju v Angliji. Večina izobraževalnih programov poteka v angleščini, šolnine in stroški življenja pa so veliko bolj dostopni kot v Angliji. Ob tem se mi zdi smiselno poudariti tudi to, da so univerze zelo visoko v svetovnem merilu.

Maastricht ponuja smer Evropskih študij, samo mesto pa mi je bilo predstavljeno kot majhno, študentsko. Nikoli se nisem videla živeti v velikem mestu, saj se mi je vedno zdelo, da bi mi to predstavljajo dodaten stres in neprijetnosti.

Postopek vpisa je bil zelo enostaven, saj sem bila v programu mednarodne mature. Večina univerz na Nizozemskem ima enak proces, v katerem so me samo prosili za transcript ocen in pričakovano mero osebnih podatkov ter obšolskih dejavnosti.  

Manjše težave sem brez problema, vedno odpravila z lahkoto, s samo enim klicem ali e-poštnim sporočilom.

Kaj pa Maastricht?

Ima veliko dobrih značilnosti:

– majhno mestece, kjer je vse dostopno peš ali s kolesom.

– zelo razvito študentsko skupnost in večina dejavnosti v mestu se vrti okoli študentov.    – zelo slikovito mesto, in je seveda znano za slavno, kar se zadeva kulture.

Sama prihajam iz Ljubljane, zaradi česar se mi včasih zdi, kot, da se ne dogaja dovolj in, da je mesto zelo statično. To pa je tudi edina stvar, ki me pri Maastrichtu malo ‘zmoti’.

Na splošno mi je Nizozemska in način življenja tukaj, zelo všeč.

Vse funkcionira na kolesih, ljudje so zelo prijazni in vsi – mladi ter stari govorijo zelo dobro Angleščino, kar mi je sploh v prvih dneh bivanja, zelo olajšalo življenje. Sama, obiskujem tečaj nizozemščine, a je daleč od nujnega in potrebnega.

Celotna država je zelo dobro povezana z vlaki in tudi povezave do drugih Evropskih držav so zelo dobre; v bližini je veliko letališč, z dostopnimi leti po celotni Evropi in svetu. Povezane v Ljubljano in okolico (Benetke, Dunaj…) so tudi zelo cenovne dostopne.   

Selitev je bila težka od začetka, ker se je moje življenje spremenilo v skoraj vseh vidikih. Naenkrat pa nisem bila postavljena zgolj samo v novo okolje, ampak tudi v novo šolo.

Razvijanje veščin, kot so kuhanje ali pranje perila, pa mi danes niti približno, ni več tuje.

Odkrito povedano, nikoli nisem pričakovala, da bom pogrešala Ljubljano in Slovenijo, ampak sem sedaj začela spoštovati in vrednotiti obe. Ob tem pa sem si tudi našla drugi dom, med tulipani.

 

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja