Blog

V študentsko stanovanje ali študentski dom?

Z maturitetnim in kasneje vpisnim obdobjem, počasi že prihajamo v ponovno obdobje iskanja študentskih bivališč.

Kljub naraščanju fakultet in visokih šol v domačem kraju, začetek študija za mnoge študente, potemni tudi selitev od doma. Nov doma si bruci iščejo glede na kraj študija in glede na lastne želje ter seveda finančnih zmožnosti (staršev). Ne glede na to, kako vznemirljiva se sliši selitev  od doma, najti primerno bivališče zase še zdaleč ni tako preprosto.

Torej v osnovi obstajata dve možnosti, študentski dom ali študentsko stanovanje. Obe obliki bivanja pa imata tako prednosti kot slabosti. Študentski dom naj bi bil prostor neprestanih zabav in drugo ime za »pravo študentsko življenje«. Hkrati pa žal kraj omejene zasebnosti, kjer je zelo veliko odvisno od samodiscipline in kjer je kakovost bivanja pogojena tudi z dobrimi sosedskimi odnosi. Najbližji sosed namreč spi dober meter in pol stran, če nisi ravno v samski sobi. Ureditev sob se razlikuje glede na posamezne študentske domove, najpogosteje pa se kuhinja in kopalnica delita z vsaj še šestimi študenti. Drugače je z najemom študentskega stanovanje, kjer je prednost zagotovo večja zasebnost, lastna kuhinja in kopalnica. Nemalokrat pa se zgodi, da se študentu najemniku zdi samoumevno, da lahko v stanovanju, za katerega mesečno plačuje najemnino, počne kar želi. Vendar ni tako, nekateri stanodajalci, sosedje in hišni redi, zahtevajo strogo tišino po deseti uri, prepovedo obiske v stanovanju in podobno, kar pa po navadi ni v skladu s »študentskim načinom življenje«. Velika razlika je tudi v ceni.

Bivanje v povprečnem študentskem domu v Ljubljani se cenovno giblje med petdesetimi in osemdesetimi evri mesečno, odvisno od urejenosti in kvadrature posameznega doma.

Najemniška stanovanja so precej dražja, cena pa raste z opremljenostjo, velikostjo in seveda bližino središča mesta. Če vzamemo za primer Ljubljano, lahko najdemo študentsko stanovanje v radiju treh ali štirih kilometrov od središča že za 130 evrov za sobo, vključno s stroški, medtem ko za enako veliko ali celo manjšo sobo v središču odštejemo tudi do 500 evrov ali več.

Najbolje je, da si vzamemo čas in še pred ogledom stanovanja, pregledamo čim več oglasov, ki jih na spletu kar mrgoli. Nemalokrat se namreč zgodi, da je realno stanje precej drugačno od opisanega.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja