Blog

Obšolske dejavnosti, da ali ne?

Pravijo, da so dijaška in študentska leta najlepša. Ni razloga, da bi to zanikali. Dijaško življenje nam omogoča ogromno brezskrbnih aktivnosti, časa za zabavo, pridobivanja novih izkušenj, znanj in spoznavanja novih ljudi.

Čeprav se zdi grozno, da je treba zgodaj zjutraj v šolo, kjer dijaki preživimo skoraj polovico dneva in je največkrat naša prva misel, da bi radi čim prej domov, nam je na voljo ogromno obšolskih dejavnosti, ki bi se jih bilo več kot odlično kdaj udeležiti.              Morda ni vedno časa in volje, ampak ponujenih je ogromno možnosti, ne le športne aktivnosti, temveč prostovoljna pomoč, naprimer v domu za ostarele ali zavetišču za živali.

Seveda se pojavijo dvomi. Bom popustil/a v šoli? Bom imel/a čas za prijatelje, zabavo? Bom preobremenjen/a?

Ampak resnica je, da imajo dejavnosti, ki se jih udeležujemo izven šole v veliko primerih, pozitiven kot pa negativen vpliv na dijake.

Sem del športnega razreda in lahko potrdim, da si dijaki z več obveznostmi velikokrat bolje razporedijo čas, se uspejo enako dobro pripraviti na šolske obveznosti kot ostali in najdejo čas za zabavo.

Ne potrebujemo goro obveznosti, ki bi jih izpolnjevali zgolj zaradi dobre, čiste vesti in za boljše počutje, že ena je dovolj. Delati nekaj, kar te osrečuje, povezuje z ljudmi in daje nove izkušnje je pomemben del dijaškega življenja.

Kot dijaki/-nje nimamo vsi veliko obveznosti oziroma odgovornosti, nekateri že, a zagotovo ne vsi. Bilo bi koristno, če bi si vzeli kdaj čas in se preizkusili v novi dejavnosti – kdo ve, morda pa najdeš nekaj, kar te bo še dolgo veselilo. Občutek, ko narediš nekaj dobrega zase ali za nekoga drugega, je neverjeten.

Živimo v najlepšem obdobju življenja in zdaj je pravi trenutek, da svoj čas izkoristimo za nekaj dobrega. Mnogo ljudi v poznih letih spozna, da je ogromno stvari, ki jih še ni naredil, a je morda za nekatere že prepozno, oziroma le tega služba, družina ne dopušča.

Zato izkoristi čas in sproščenost dijaških let danes, saj hitro minejo.

Mojca Mesarič, dijakinja 3. letnika

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja