Blog

V Ljubljano?

V Ljubljano?

Svojo prijavo na faks, moram oddati čez dobra dva tedna in na vprašanje, kaj želim študirati, še vedno ne najdem pravega odgovora. Moje želje, cilji se spreminjajo iz dneva v dan. Sprva podvomim v izbiro faksa, potem le tega izberem in podvomim v izbiro izobraževalnega programa… in ko končno izberem tri primerne fakse, jih moram še primerno razvrstiti.

Odkar so moje misli usmerjene v izbiro faksa sem podvomila skoraj že v vse, razen v odločitev, da se želim 1.oktobra sesti na vlak in se odpeljati na študij v Ljubljano.

Da danes vse več mladih po končani srednji šoli zapušča domače mesto ni več tabu tema, ampak v večini primerov logična odločitev. Nekateri s solzami v očeh, drugi z željo po svobodi, nas bo kar nekaj, po najdaljših počitnicah v življenju, zapustilo domače mesto ob Dravi in z velikimi cilji odšlo študirat drugam.

Kljub temu da sem doma svoj odhod na fakulteto v Ljubljano napovedala verjetno že v 1.letniku, se očitkov, zakaj odhajam drugam, do danes še nisem znebila. Ne obtožujejo pa nas samo starši. Mladi se z očitki o odhodu in ne izkoriščanju potencialov doma srečamo vsakodnevno. Prelistajmo malo časopis ali za nekaj minut prižgimo poročila. Še posebej novinarji se v svojih člankih radi sprašujejo, zakaj mladi vse pogosteje zapuščamo domač kraj?

Odgovor je dokaj preprost. Z vso ljubeznijo do svojega mesta, moram priznati, da mi pri izbiri faksa in razvijanju lastnih potencialov enostavno ne ponuja dovolj možnosti.

Statistično gledano ima Univerza v Ljubljani 26 članic, medtem ko jih ima univerza v Mariboru 19. Povedano drugače, če želite postati igralec, radijski voditelj, veterinar, če želite študirati na Fakulteti za družbene vede, Fakulteti za šport, Fakulteti za pomorstvo in še nekaterih drugih, se boste morali 1. oktobra preseliti v študentski dom oziroma v študentsko stanovanje.

Če pa za mnenje vprašamo še mojo prijateljico, ki je specializirana za zabave in nočno življenje, potem je študij drugod skoraj obvezen, v kolikor želite odnesti nekaj od pravega študentskega življenja.

Moram pa priznati, da ne glede na to, kako mamljivo se sliši samostojno študentsko življenje, kamor seveda sodijo tudi »odbite« študentske zabave, bo zapustiti mamino kuhinjo zelo težko. Če pa pogovor nanese še na študentske domove in študentska stanovanja, na najemnino in novega cimra, pa se zavem, da selitev še zdaleč ne bo tako preprosta kot si predstavljam.

Glede tega vam ne morem ponudit drugega nasveta, kot začnite iskati čim hitreje. Ne čakati do avgusta in se takrat spomniti, da naslednji mesec potrebujete bivališče v Ljubljani, ker bo takrat verjetno že prepozno.

Zato si je potrebno v prihajajočih mesecih zbistriti misli, možgane naravnati na stopnjo “matura”, saj je le ta prvi del vozovnice na študij. Preostalo energijo pa usmeriti v iskanje bivališča v kraju študija. Pa ne se strašiti, tistim pred nami je uspelo in uspelo bo tudi nam.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja